Kategorie

Worms wafters

W ciągu ostatnich kilku lat, coraz większą popularnością cieszą się przynęty typu wafter. Waftersy to nic innego jak przynęty neutralnie zbalansowane, które są lżejsze od przynęt tonących ale cięższe od popupów.


To że praktycznie u każdego producenta przynęt znajdziemy takie w ofercie, nie oznacza że mają one taką sam wyporność. Będzie ona zależna od wielkości przynęty, jej wyporności oraz wagi haczyka/przyponu.


Robiąc własne przynęty możemy dowolnie zmieniać miks wpływając na ostateczną wyporność naszych przynęt. Wśród przynęt do method feedera największą popularnością ciszą się waftersy, które unoszą się na długość włosa lub bagnetu na którym są mocowane, delikatnie poruszając się wraz z ruchami wody. Z kolei w wędkarstwie karpiowym najbardziej popularne są waftersy, które leżą na dnie lub zanęcie ale nie podnoszą ani włosa ani haczyka. Tego typu przynęty będą najbardziej skuteczne jeśli mówimy o chimerycznie żerujących rybach jak i przy tych najbardziej ostrożnych, dużych karpiach.


W tym krótkim poradniku postaram się przedstawić cały proces tworzenia własnych zbalansowanych przynęt do method feedera, bazując na komponentach z "karpiowej kuchni" oraz gotowym miksie do przynęt pływających FeedStimulants Pop Up Mix.


Aby wykonać przynęty zbalansowane potrzebny będzie również miks do przynęt tonących. W przypadku przynęt do method feedera nie ma co kombinować ponieważ i tak nie będą trawione przez ryby, więc wystarczy zastosować najprostszy miks 50/50. Jeśli chcemy by struktura przynęt była bardziej gładka warto wybrać miks oparty mąkę kukurydzianą i mąkę sojową. Jeśli nie przeszkadza wam lekko porowata struktura możecie śmiało użyć kombinacji semoliny i mąki sojowej. W tym drugim przypadku przynęty powinny nieco łatwiej oddawać aromaty.

Miks do przynęt tonących 50/50
50% Semolina
50% Mąka sojowa


Najłatwiej jest wymieszać niewielkie ilości komponentów sypkich w szczelnym worku lub pojemniku. Wystarczy wsypać odpowiednie komponenty, zamknąć szczelnie i potrząsając workiem/pojemnikiem przez około minutę aby dobrze je wymieszać.


Aby miks był łatwiejszy w barwieniu warto dodać niewielką ilość białego barwnika. Chodzi wyłącznie o delikatne rozjaśnienie miksu by łatwiej "przyjmował" jaśniejsze barwniki



Teraz możemy przejść do dalszej części mieszania składników sypki. Poprzez metodę prób i błędów udało się osiągnąć przynętę na tyle zbalansowaną by nie unosząc włosa przyponu była niezwykle łatwa w pobraniu przez ryby.


Stosując zaledwie 30% miksu do przynęt pływających FeedStimulants Pop Up Mix dzięki czemu przynęta nie podnosi ani haka ani włosa i wygląda bardziej naturalnie. Jeśli jednak chcecie uzyskać efekt gdzie przynęta podnosi włos przyponu a nie unosi haczyka, próbujcie kombinacji z miksem pop up w granicach 35-45%


Miks wafters
70% Miksu 50/50
30% Miksu Pop Up




Aby przynęty wyróżniały się na tle gotowych warto pomyśleć o dodatkach sypkich nadających przynętom coś więcej niż sztuczny aromat. Obecnie na rynku jest masa takich produktów zarówno jeśli chodzi o przynęty słodkie, kremowe, owocowe, rybne czy korzenne. Wiele też takich rzeczy można też kupić w sklepach spożywczych.


Należy pamiętać że wszelkie dodatki sypki inne niż miks pop up, muszą być wliczane do łącznej części dodatków sypkich tonących, w tym przypadku 70% całego miksu do waftersów.



Nie pozostaje nic innego jak wymieszać składniki sypki i zabrać się za przygotowanie płynnych dodatków. Poza płynnymi jajkami i aromatami warto pomyśleć o innych płynnych pokarmach czy dodatkach takich jak słodzik czy olejki eteryczne. Jeśli chcemy aby przynęty posłużyły dłużej i się nie zepsuły to trzeba też pamiętać o konserwancie w ilości 10-20% składników płynnych.


Należy pamiętać że w przeciwieństwie do gotowych miksów FeedStimulants Pop Up Mix w przypadku miksu do waftersów lub przynęt tonących trzeba zastosować jajka jako bazę do dodatków płynnych.


Po przygotowaniu części płynnej i sypki pozostaje tylko wyrobienie ciasta. W zależności od tego jakie przynęty chcemy uzyskać można na tym etapie podzielić sobie dodatki sypki i płynne na kilka części i wykonać ciast w różnych kolorach.


Cały proces wyrabiania ciasta znajdziecie w wpisie przynętach pływających do methody



Po przygotowaniu przynęt pozostaje jedynie odpowiednie ich uparowanie lub ugotowanie. W tym przypadku gotowanie też wygląda nieco inaczej niż w przypadku przynęt pływających.


W tym przypadku przynęty wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 30-60 sekund od ich wypłynięcia na powierzchnię. Tak ugotowane przynęty pozostaje jedynie wysuszyć (24-48h)i ewentualnie dodatkowo dopalić zewnętrznie



Z tak przygotowanymi przynętami nie pozostaje nic innego jak przetestowanie ich w boju nad wodę.


Połamania ;)






Data publikacji: 2024-03-29 11:24:58
All rights reserved. CarpCity.pl