Więcej mączki krylowej i rakowej w kulkach – jak to zrobić dobrze?
Chyba każdemu kto robi własne kulki proteinowe zdarzyło się choć raz zrobić partię kulek o niewłaściwej wyporności lub wręcz pływających. I nie, nie chodzi mi o kręcenie kulek pop up ;)
Chodzi mi o przypadki, w których czy to przez użycie większej ilości mączki z kryla lub mączki rakowej. Chodzi mi też o przypadki gdzie używacie innej partii lub nowego producenta w/w produktów i okazuje się że jest ona bardziej wyporna od tej której używalności do tej pory.
Jak przygotować mączkę z kryla i mączkę rakową?
Aby móc stosować większe ilości komponentów powodujących pływalność jak maczka z kryla czy mączka rakowa wystarczy je odpowiednio przygotować. Jest kilka sprawdzonych sposobów jak zalanie tych mączek glikolem, płynnym pokarmem lub po prostu wodą. W tym wpisie opisze sposób z samą wodą ale przy użyciu naczynia do pakowania próżniowego.
Do tego sposobu wystarczy pojemnik do pakowania próżniowego wraz z pompką. Aby zademonstrować ten sposób użyłem mieszanki 50g mączki rakowej i 50g mączki z kryla.
Taki miks po wsypaniu do pojemnika zalewam wodą, wstępnie wymieszam żeby mączki nie pływały, a następnie zamykam i wypompowuje powietrze z pojemnika. W tym momencie mieszanka mączek stopniowo zaczęła tonąć i opadać na dno pojemnika
Część z mieszanki mączek po 12h nadal pływa i widać było już "gazowanie" mączek wiec ponownie wypompowałem powietrze z pojemnika i odstawiłem.
Po kolejnych 8h większość z mączek była już na dnie pojemnika. Po odcedzeniu i wyciśnięciu namoczonych mączek można było przejść do rolowanie partii próbnej.
Do zrolowania partii próbnej użyłem FeedStimulants Original CLO i aby obie części po wymieszaniu nadawały się do rolowania potrzebowałem 100g mieszanki mączek i 250g CLO. Przy tych proporcjach mączka z kryla i mączka rakowa to 28% suchych składników!
Całość dobrze wymieszałem i wyrobiłem na samych jajkach bez jakichkolwiek dodatków czy aromatów. Nie użyłem też skorupek z jajek, które mogłyby dociążyć miks.
Kulki po odpowiednim wysuszeniu były gotowe do sprawdzenia wyporności. Tak przygotowane kulki nie pływają ani nie zachowują się jak kulki zbalansowane. Po 24h w wodzie kulki nie gazują ani nie wypływają
Wnioski
- Czy pojemnik próżniowy jest potrzebny?Nie, pojemnik do próżniowy nie jest potrzebny. Dokładnie tak samo można przygotować te mączki w normalnym pojemniku czy wiadrze i w ciągu tych kilkunastu godzina od czasu do czasu mieszając
- Czy pojemnik próżniowy przyśpiesza ten proces?
Nie, sądzę że w podobnym czasie można to zrobić w zwykłym pojemniku - Czy można zrobić mieszankę bazową z większa zawartością takich mączek niż te 28%?
Sam nigdy nie robiłem kulek z zawartością takich dodatków większą niż 15% ale znam przynajmniej kilkanaście osób które robiły kulki z zawartością tych mączek nawet grubo ponad 30% i uwierzcie naładowanie w kulkę 40% mączki z kryla to nie jest klucz do stworzenia "super kulki proteinowej" ;)
Miłego kulania!
Powiązane posty





