Kulki proteinowe: Co robisz źle?
Przy robieniu kulek proteinowych warto zwrócić uwagę na odpowiednie wyrobienie ciasta jak i dobranie odpowiedniej średnicy wałków ciasta do średnicy rollera.
Aby uniknąć problemów przy robieniu kulek proteinowych warto jest zwrócić uwagę na właściwą konsystencję wyrabianego ciasta. Ciast powinno być jednocześnie plastyczne i konsystencją przypominać plasteliną ale jednocześnie musi być na tyle suche aby nie kleiło się do rąk.
ZBYT SUCHE CIASTO
Mając nawet niewielkie doświadczenie w robieniu kulek proteinowych bardzo ciężko jest wyrobić ciasto by było one zbyt suche. W większości przypadków suche ciasto jest efektem zbyt długiego "przetrzymania" wyrobionego cista aż składniki płynne dobrze połączą się z sypkimi. Jeśli po wyrobieniu ciasta, odkładamy je aż "dojdzie", to po pierwsze warto aby taki ciasto wyrobić na nieco bardziej miękkie i po drugie najlepiej takie ciasto wyrolować nie później niż 30-60 minut od jego wyrobienia.
Nawet jeśli uda się z suchego ciasta zrobić wałki do rolowania kulek to i tak podczas rolowania kulki będą się rozsypywały.
Rozwiązanie jest proste, wystarczy dodać trochę płynnych składników do suchego ciasta i ponownie je wyrobić. Można do tego celu użyć kombinacji składników użytych przy wyrabianiu mieszanki bazowej lub jajek czy nawet wody. Ważne aby stopniowo dodawać płynnych składników i dokładnie wyrobić ciasto na nowo.
ZBYT MIĘKKIE CIASTO
Zbyt miękkie ciasto też będzie sprawiać pewne problemy przy rolowaniu. Po pierwsze będzie się mocno kleiło, a po drugie i najważniejsze kulki proteinowe zrolowane z takiego ciasta będą się łatwo odkształcać. Gotowe kulki nie muszą być idealnie okrągłe ale jeśli macie zamiar nęcić nimi przy użyciu rury wyrzutowej to warto na to zwrócić uwagę.
Rozwiązanie takiego problemu jest banalnie proste i wystarczy do zbyt miękkiego ciasta dodać mieszanki bazowej. Ostatecznie można dodać również komponenty typu BULK jak mąka kukurydziana, mąka sojowa czy semolina.
ZBYT MAŁA ŚREDNICA WAŁKA
Innymi częstymi błędami popełnianymi przy robieniu kulek proteinowych jest niewłaściwy dobór średnicy wałka do rolowania. W przypadku zbyt małej średnicy wałka po rolowaniu wyjdą przynęty w kształcie dumbell'sa. Choć takie przynęty mogą być niezwykle skuteczne, zwłaszcza na przełowionych wodach, to raczej słabo się nimi nęci rurą wyrzutową
Rozwiązaniem jest przygotowanie wałków o większej średnicy
ZBYT DUŻA ŚREDNICA WAŁKA
Jeśli średnica wałka będzie zbyt duża wtedy problemy przy rolowaniu będą nieco większe. Jest to chyba najczęstszy problem jaki napotykają wszystkie osoby zajmującą się robieniem własnych przynęt. W przypadku gdy średnica wałka jest zbyt duża, rolowane kulki będą się otwierać po bokach, a w skrajnych przypadkach nawet rozpadać przy rolowaniu.
Rozwiązaniem jest przygotowanie wałków o nieco mniejszej średnicy
SUGEROWANE ŚREDNICE WAŁKA
Średnica docięcia lejka do wyciskania ciasta zależy od kilku rzeczy i w zależności od tego jakich narzędzi używamy czy jaki miks robimy może być różna dla tej samej średnicy rollera. Pamiętajcie o tym i traktujcie poniższą listę średnic docięcia wałka jako sugestie, a nie sztywne wytyczne
- Średnica rollera 8mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 6,5mm
- Średnica rollera 10mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 8,5mm
- Średnica rollera 12mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 9,8mm
- Średnica rollera 14mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 11,4mm
- Średnica rollera 16mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 13mm
- Średnica rollera 20mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 16,3mm
- Średnica rollera 24mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 19,6mm
- Średnica rollera 30mm - Średnica docięcia lejka do wyciskania 24,5mm
Miłego rolowania!