DIY Vanilla Meal – zrób własną mączkę waniliową do kulek i zanęt
Poszukiwanie przepisu na mączkę waniliową zrodził się dość dawno, jednak jakoś poza szukaniem receptury nie "poszedłem" w to dalej. Chęć wykonania własnej wersji tej popularnej mączki powstała podczas wymiany informacji i szukania przepisów na kulki proteinowe, na jednym z angielskich for.
Pamiętam jak podczas jednej z dyskusji na temat przepisu na kulki, w którym była używana mączka waniliowa (CCM Vanilla Meal) wiele osób wybuchało śmiechem i wyśmiewało głównie cenę tej mączki. Były rzucane hasła typu że ta mączka to nic innego jak tani wypełniacz, tani dodatek typu BULK.
Z kilkoma z tych osób zacząłem pisać ale poza podobnymi stwierdzeniami że jest to tani wypełniacz miksu nic praktycznie się nie dowiedziałem. Jedna osoba by mnie zbyć rzucił hasło "poszukaj sobie przepisu". I tak zacząłem googlować aż w końcu natknąłem się na temat na forum uk gdzie ktoś też szukał takiej receptury i tam przewinął się przepis (Przepis nr 1) Przepis poleciał do zeszytu, a ja jakoś nawet nie próbowałem go wykonać i w przepisach gdzie występowała ta mączka zastępowałem ją innymi komponentami. Teraz przy okazji przeglądania starych przepisów i notatek natknąłem się i postanowiłem go odtworzyć.
Przepis na mączkę waniliową
Przepis nr 1
40% Mąka sojowa
30% Mąka kukurydziana
20% Mielone konopie
10% Cukier wanilinowy
Przepis nr 2
30% Mąka sojowa
30% Mąka kukurydziana
25% Mielone konopie
15% Cukier wanilinowy
Przepis nr 3
35% Mąka sojowa
30% Mąka kukurydziana
20% Mielone konopie
15% Cukier wanilinowy
Próbowałem jeszcze trzech innych kombinacji ale te chyba będą wg mnie najlepsze i najbliższe do tego co zapamiętałem jako mączka waniliowa od CCM. Z tych trzech wersji, Przepis nr 1 chyba będzie wg mnie najlepszy, ma nieco mniej intensywny ten słodki waniliowy zapach ale mączka od CCM nie była jakaś mega aromatyczna.
Wartości odżywcze CCM Vanilla Meal
Wartości odżywcze: białko 27,6%, tłuszcze 9,4%, popiół 4,3%, włókna 2,4%
Skład: produkty pochodzenia roślinnego, nasiona oleiste, owoce oleiste i ich pochodne, zboża, pochodne zbóż. Dodatki: Wanillia
Przepis nr1 zawiera białko na poziomie około 26,7% i tłuszcze 10,8% więc bardzo bliskie oryginałowi. Dodatkowo jak widać po składzie też raczej nie obiega od tego co zawierała mączka od CCM
Zalety mączki waniliowej DIY
- Prosty i naturalny skład - prosty skład bez sztucznych dodatków
- Oszczędność - mączka waniliowa DIY to ułamek gotowego produktu
- Świeżość - robisz dokładnie tyle ile Ci potrzeba
- Możliwość modyfikacji - dopasuj zawartość poszczególnych składników pod swoje potrzeby
Powiązane posty





