W ostatnich latach coraz więcej osób sięga po gotowe miksy pop up chcąc wykonać własne kulki pływające czy zbalansowane.
Na rynku znajdziemy wielu producentów oferujących takie mieszanki. Pomijając kolory, miksy typu Pop Up możemy podzielić na dwa rodzaje: bazujące na mlecznych oraz mieszanki z dodatkiem mikrosfer. Ich główna różnica to poziom wyporności, a właściwie czas przez jaki będą utrzymywać swoją wyporność. W obu przypadkach wyporność wykonanych przynęt będzie podobna, jednak w przypadku kulek pływających wykonanych z miksu zawierającego mikrosfery ich wyporność będzie trwalsza.
Firma CC Moore oferuje miksy do kulek pływających z dodatkiem mikrosfer, sam stosuje je od kilku lat zarówno przy robieniu kulek pływających jak i zbalansowanych, i póki co nie mogę powiedzieć o tym miksie złego słowa. Osobiście preferuje miksy typu Plain, czyli o naturalnym kolorze, który możemy we własnym zakresie odpowiednio zabarwić.
Gotowy mix pop up pozwala nam na zastosowanie dowolnych aromatów, dodatków i ekstraktów płynnych, mączek, dodatków i ekstraktów sypkich oraz dowolnych barwników. Oczywiście przy dodawaniu tych dodatków należy zachować umiar tak aby nie zmniejszyć wyporności wykonanych "pływaków". Przy zachowaniu proporcji 80% miksu Pop Up i 20% sypkich dodatków możemy być spokojni że uzyskamy kulki o odpowiedniej wyporności.
Z powodzeniem używałem miksu prosto paczki ale od ostatnich kilku lat "dopalam" gotową mieszankę albuminą i proszkiem z pełnych jaj, dzięki temu wykonane kulki popup będą nieco twardsze i bardziej odporne na ataki drobnicy, nie tracąc jednocześnie na wyporności oraz pozwoli to na zastosowanie większej ilości płynnych dodatków.
Przygotowanie mieszanki pod popup'y dzielę na dwie tury.W pierwszej części wzbogacam miks o Albuminę i Whole Egg Powder oraz ewentualny barwnik. W drugiej kolejności mieszam tak przygotowany miks z dodatkami, które chcę by zawierały pop up'y. Ważne by stosować wszelkie dodatki, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie, ponieważ jak wiadomo ryby nie będą ich pobierać.
Tak przygotowany mix mieszamy z dodatkami w proporcjach minimalnie 80% mixu pop up i maksymalnie 20% dodatków sypkich. Dalej cała procedura wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku produkcji kulek tonących. Dopalenie mixu pop up albuminą i proszkiem jajecznym pozwala na zastosowanie większej ilości płynnych dodatków w stosunku do ilości jaj. Zazwyczaj używam 20-30ml płynnych dodatków i 30-40ml jajek na 80-100g miksu. Następnie mieszamy płynne ekstrakty, aromaty i inne dodatki z jajkami.
Do tak przygotowanych składników stopniowo dodajemy przygotowany miks aż uzyskamy konsystencję przypominającą plastelinę.
Jak już wyrobimy ciasto do odpowiedniej konsystencji warto jest dodać do niego dosłownie kilka kropel oleju co ułatwi nam rolowanie kulek.
Wyrobione ciasto zawijamy w worek foliowy i odstawiamy na 30 minut aż wszystkie składniki się ładnie połączą i "przegryzą". Po tym czasie możemy przystąpić do rolowania kulek i obróbki termicznej naszych kulek.
Gdy już mamy wszystko porolowane przechodzimy do gotowania parowanie kulek. Sam osobiście gotuje kulki ale można również parować je. Kulki 12mm gotuje 60 sekund, kulki 16mm gotuje 90 sekund, a kulki 20mm gotuję 120 sekund. Tak przygotowane pop upy wystarczy jeszcze wysuszyć przez 4-5 dni i już możemy łowić. Jeśli chcemy je jeszcze mocniej dopalić możemy po wysuszeniu dopalić je jeszcze aromatami czy olejkami.
Poniżej znajdziecie dwa przepisy. Pierwszy jest dopaleniem miksu o albuminę i proszek jajeczny, drugi przepis jest przepisem jaki używam przy produkcji własnych pop upów Squid-Mandarynka
Mix 1:
100g Plain Pop Up Mix
10g Whole Egg Poweder
5g Albumina
Opcjonalnie 5g wybranego barwnika
Mix 2:
85g Pop Up Mix
3g Squid Concentrate
1g Fruit Zest Concentrate
1g Asian Spice Meal
10g Squid Liver Meal
5ml Bait Preservativ
4ml Liquid Squid Extract
2ml Liquid Krill Amino Compound
2ml Sweet Fruit Amino Copound
1ml Superstim
4ml Squid Essence
2ml Tangerine Essence
4 krople N-Butyric Acid
40ml jajek